İnternet Ortamında Güvenlik


Hepimiz internette zaman geçirmeyi, yeni uygulamalar keşfetmeyi seviyoruz değil mi? Peki indirdiğimiz, kullandığımız uygulamaların tehlikelerini biliyor muyuz? İnternet ortamında kişisel verilerin korunması ve mahremiyet konusu giderek daha çok tartışılan bir konu haline gelmiştir. Karşımıza çıkabilecek siber saldırılara karşı korunmak, kişisel verilerimizi saklamak güvenli bir internet ortamı için çok önemlidir. Şüphesiz internetin en önemli değeri gerçek kişilerle, eş zamanlı olarak iletişim kurabiliyor olmak. Bu iletişimi sağlarken kişisel bilgilerimizi korumalıyız.

Bilinçli veya bilinçsiz bıraktığımız her dijital iz, mahremiyet alanının ihlaline yol açmaktadır. Adımız, soyadımız, adresimiz, telefon numaramız birçok uygulama tarafından alınıyor ve bunu biz veriyoruz. Bir uygulamaya giriş yaparken kaçımız ‘okudum, anladım’a basmadan önce gerçekten okuyup anlıyor? Kontrol etmeden tıklanılan herhangi bir bağlantı sahte bir banka sitesine, sahte bir sosyal ağa ve sahte alışveriş sitesine yönlendirebilir. Bu sayede siber saldırganların işleri kolaylaşır ve birçok kişiyi ağına düşürür.Sosyal ağ kullanıcılarının giderek artması da güvenlik açığına neden olmaktadır. Bu ağlarda en önemli konu yapılan paylaşımlardır. Çünkü yapılan paylaşımları kullanıcı silse dahi internet ortamında silinmez. Yaptığınız bir yorum, ileride başınıza iş açabilir. Siber suçlar karşımıza birkaç farklı şekilde çıkar. Zorbalık, kimlik hırsızlığı, bilgi korsanlığı, finansal dolandırıcılık, takip etme… Bu tür suçlarla karşılaşılması durumunda ihbar edilmelidir. Türk Ceza Kanunu’nun 243, 244 ve 245. Maddeleri bu tür suçlara düzenleme getirmiştir. ‘İnternet ortamında yapılan yayınların düzenlenmesi ve bu yayınlar yoluyla işlenen suçlara mücadele edilmesi hakkında kanun’ ile internet ortamındaki katalog suçlar kapsamındaki yasa dışı içerik ile ilgili erişimin engellenmesi usul ve esasları düzenlemiş ve internet hizmeti veren aktörlere bir takım sorumluluklar getirilmiştir. Yine de bu tür durumlarla karşılaşmamanın birkaç yolu vardır;

 

Kullanılan platformların kullanım politikası ve gizlilik sözleşmeleri okunmalı, sosyal ağlardaki gizlilik ve güvenlik ayarları gözden geçirilmeli.

Özel ve kişisel bilgiler paylaşılmalı.

Şifreler kolay tahmin edilebilir olmamalı, hem küçük hem büyük karakterler içermelidir.

Akıllı telefonların ayarlar bölümünden izin verilen uygulamalar kontrol edilmelidir.

Paylaşımların milyonlarca kişiye açık olduğu ve ona göre paylaşımlar yapılması gerektiği unutulmamalıdır.

Telefona yeni bir uygulama indirmek istenildiğinde, uygulamanın hangi bilgilere erişmek istediği kontrol edilmelidir.

Bilgisayarlarda mutlaka anti-virüs, anti-spyware gibi virüs önleyici programlar olmalıdır.

Kablosuz ağ şifresini paylaşmamalı ve herkese açık bırakmamalıdır.

Üye olunan sitelere kişisel bilgilerin tamamı verilmemelidir.

Yorumlar