Kripto Para Kılavuzu

Son zamanlarda gittikçe popüler hale gelen kripto paralar nasıl alınır, nasıl satılır, Türkiye'deki borsalara ve yabancı borsalara nasıl üye olunur gibi soruların cevabını bu yazımızda vermeye çalışacağım. Öncelikle belirtmekte fayda var ki bu yazıda kripto para nedir neden bu kadar değerli gibi sorular yerine alım satım nasıl nereden yapılır gibi soruların cevabı öncelikli olacak.


Bitcoin, Ethereum, Litecoin, Iota nasıl alınır?

Bitcoin, Ethereum, Litecoin almak istiyorsanız ve bunu Türkiye merkezli borsalarda yapmak istiyorsanız kullanabileceğiniz borsa sayısı sınırlıdır. Bunlardan en bilindikleri BTCTürk, Paribu ve Koinimdir. BTCTürk sadece bitcoin ve ethereum alım satımına imkan veriyor. Paribu sadece bitcoin alım satımına uygun. Koinim ise bitcoin ve litecoin alım satımına imkan veriyor. Iota almak istiyorsanız yabancı borsaları kullanmanız zorunlu durumda şimdilik. Yabancı borsalar ise Binance, Bitfinex gibi büyük hacimli sitelerdir. Bu sitelerde ünlü kripto paralarla beraber onlarca adını bile duymadığınız kripto para ile işlem yapabiliyorsunuz.

Yerli borsalara üye olmak için şartlar nelerdir?

Yerli borsalara üye olduktan sonra alım satıma başlamanız için öncelikle hesabınızı onaylatmanız gerekiyor. Bunun içinde sizden dilekçeli fotoğraf, ikametgah veya adınıza düzenlenmiş fatura isteniyor. Bunları yolladıktan sonra hesabınızın onaylanması için bir süre beklemeniz gerekiyor. 

Yabancı borsalar hangileridir? Nasıl üye olunur?

En büyük yabancı borsalar Binance, Bittfinex ve Bittrex olmakla beraber bu sitelerde işlem yapmaya başlamak için yapmanız gereken şey öncelikle yerli borsa sitelerinden bitcoin, ethereum veya litecoin alarak yine bu borsalar üzerinden üye olduğunuz yabancı borsaya gönderim yapmanız gerekiyor. Direkt olarak kredi kartıyla veya dolar göndererek işlem yapmanız mümkün değil. Yerli borsalardan yabancı borsalara para yollarken gönderdiğiniz cüzdanın exchange cüzdanı olduğundan emin olun.

Yabancı borsalara üye olmak için şartlar nelerdir?

Yabancı borsalara üye olduktan sonra işlem yapmanız için 2 BTC ye kadar herhangi bir hesap onayı yapmanıza gerek yok. Ancak işinizi daha sağlama almak için hesap onayı yapmanızda fayda var. 2 BTC ye kadar işlemlerde güvenlik için yapmanız gereken Google Authenticator isimli programı telefonunuza yüklemek. Zaten gerekli olan adımları üye olduğunuz borsa sitesi size gösterecek ve kolayca işleme başlayabileceksiniz.

Yerli borsalar mı yabancı borsalar mı tercih edilmeli?

Eğer düşünceniz yatırım yaptığınız kripto parayı uzun süre bekletip al-sat işlemi yapmak değilse tavsiyem yerli borsalardır. Fakat al-sat yaparak para kazanmak gibi bir niyetiniz varsa ve komisyon olarak daha düşük ücretler ödemek istiyorsanız tavsiyem yabancı bir borsada işlem yapmanızdır. Yerli borsalardaki fiyat hareketliliği al-sat için çoğu zaman uygun olmuyor.

Nelere dikkat etmemiz gerekiyor?

1) İlk dikkat etmeniz gereken şey kripto para borsasına girmeden önce alacağınız ve satacağınız koinlerin ne kadar güvenilir ve o an zirvede mi yoksa dipte mi olduğunu araştırmak. Bu nokta gerçekten çok önemli.Eğer yatırımınızı yaptığınız anda yatırım yaptığınız kripto para zirvedeyse yavaş yavaş düşmeye başlar ve zarar etmeye başlarsınız. Bunun sonucu olarak da toparlanması uzun sürer ve kara geçmeniz uzun zamanlar alabilir.


2) Koinin değeri düştüğünde dahada düşeceğini düşünüp zarar ederek satmayın. Daha sonra kendini toparlamaya başlayacak ve zarar yerine kar etmeye başlayacaksınız. Ancak bu tabiki her zaman için geçerli değil.

3) Alım satım yaparken kesinlikle aldığınız fiyata dikkat edin. Dikkatli olmazsanız gördüğünüz rakamdan çok daha yüksek rakamlara alım yapabilirsiniz. İstediğiniz fiyattan alım yapmak ve bir sürpriz yaşamak istemiyorsanız limit işlemini kullanarak işlem yapın. Stop loss gibi işlemlerin ne olduğunu araştırın, öğrenin ve kullanın. Stop loss özelliği sizi sürpriz düşüşlerden korur ve beklenmedik zararlardan kurtulmuş olursunuz.

4) Yatırım yaptığınız koine aşık olmayın. Analizleri takip edin ve kar ettikten sonra satarak düştüğünde yeniden almak için fırsat kollayın. Ama bunu olayı tamamen kavramadan yapmayın. Aksi takdirde sürekli zarar edeceğinizi garanti edebilirim.

5) Investing.com gibi sitelerde sizin gibi yatırım yapan insanlarla fikir alışverişinde bulunun. Ancak kesinlikle her söze itibar etmeyin. Bir gün önce borsaya nasıl üye olacağını soran insanlar bir gün sonra size yatırım tavsiyesi vermeye kalkabiliyor. 

6) Sosyal medya ve sözlük gibi platformlardan yatırım yaptığınız koinle ilgili haberleri takip etmeye çalışın. Eğer yabancı diliniz varsa yabancı siteleri takip etmeye çalışın. Bu haberler size yatırım fırsatı sunacaktır.

EN ÖNEMLİ UYARI

Kesinlikle ama kesinlikle acemiyken yüklü miktarlarla işlem yapmayın. Borsada küçük fiyatlarla al sat yaparak incelikleri kavrayıp kendinizi bu işi yapabileceğinize inandırdığınızda asıl işlemlere geçin. 


Not : Yukarıda belirtilen hiçbir söz yatırım tavsiyesi değildir. Bu alanda yatırım yapmak isteyenler için yol gösterici olması için tecrübeler paylaşılmıştır.

Takıldığınız noktaları lütfen yorumda belirtin beraber çözmeye çalışalım.

Yorumlar